10 tips om energie te besparen in je huis

Energieprijzen vergelijken, de isolatie in je huis verbeteren, je apparatuur goed kiezen en onderhouden… Er zijn veel eenvoudige dingen die je kunt doen om je energieverbruik te verminderen. Hier zijn 10 tips om energie te besparen in je huis.

10 tips om energie te besparen in je huis

Hoe kun je thuis energie besparen?

In een tijd waarin milieubewustzijn en de noodzaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen steeds belangrijker worden, is het essentieel om manieren te vinden om energie te besparen in ons dagelijks leven. Van het vergelijken van energieprijzen tot het beheren van elektronische apparaten en het maximaliseren van energie-efficiëntie, elke gepresenteerde tip is niet alleen gericht op het verminderen van je impact op het milieu, maar ook op het verlichten van je energierekening.

Klaar om je huis om te toveren in een milieuvriendelijkere ruimte en tegelijkertijd geld te besparen? Hier zijn onze 10 tips om energie te besparen in je huis:

1. Vergelijk energieprijzen

De eerste cruciale stap in het besparen van energie in je huis begint met een zorgvuldige beoordeling van de energiekosten. Energieprijzen vergelijken van verschillende energieleveranciers in je omgeving is essentieel. De tarieven kunnen vaak aanzienlijk verschillen per leverancier. Als je kiest voor een leverancier met concurrerende tarieven, kun je flink besparen op je energierekening. Aarzel niet om opties voor hernieuwbare energie te onderzoeken, die op de lange termijn ook voordeliger kunnen zijn. De eenvoudige keuze voor een meer betaalbare energieleverancier is een concrete eerste stap op weg naar een efficiënter en zuiniger energieverbruik.

2. Je huis isoleren: een essentieel onderdeel om energie te besparen

Verwarming is goed voor een aanzienlijk deel – 65 tot 75% – van het energieverbruik van een huishouden. Een doeltreffende manier om dit aandeel te verminderen is de isolatie van je gebouw te verbeteren, wat een dubbel voordeel heeft:
  • Lagere energiekosten,
  • Meer comfort binnenshuis.

Kleinschalig werk om energie te besparen

Sommige kleinschalige werkzaamheden, die voor iedereen toegankelijk zijn, zijn bijzonder kosteneffectief. Ze kunnen tegen lage kosten door de bewoners zelf worden uitgevoerd en bieden een snel rendement op de investering dankzij de bereikte energiebesparingen.

Deze omvatten :

Isolatiewerk

Jaarlijkse energiebesparingen 

Het plafond van de kelder isoleren

20 €/m²

De vloer van een onafgewerkte zolder isoleren

40 €/m²

Warmwaterleidingen isoleren in onverwarmde ruimtes

32 €/m

Raamafdichting

40 tot 120 € per raam

Afdichten van buitendeuren

40 tot 80 €

Groot werk voor huiseigenaren

Aan de andere kant zijn uitgebreidere isolatiewerkzaamheden, zoals dak-, muur- en vloerisolatie of het vervangen van raamkozijnen, erg duur. Omdat het meerdere jaren duurt voordat zo’n investering rendeert, is dit soort werk vooral gericht op huiseigenaren.

Opmerking: het gebruik van natuurlijke isolatie verdient de voorkeur voor isolatiewerkzaamheden vanwege de gelijkwaardige doeltreffendheid en de lagere impact op de gezondheid en het milieu.

Bovendien wordt een energieaudit van je huis sterk aanbevolen voordat je de sprong waagt. Dit geeft een indicatie van de kosten voor elke ingreep en de verwachte besparingen, zodat prioriteiten kunnen worden gesteld en de meest effectieve energiebesparende werkzaamheden prioriteit krijgen.

Vooral het isoleren van het dak is een doorslaggevende factor om het verwarmingsverbruik te verminderen, met besparingen tot 30%.

Goed om te weten: de energiepremies die in de verschillende regio’s beschikbaar zijn, helpen om de uitgaven te beperken en moedigen mensen aan om energiebesparende werkzaamheden uit te voeren. Raadpleeg de volgende pagina’s voor meer informatie over deze premies:

3. Kies voor energiezuinige apparatuur

Grote huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en koelkasten nemen een aanzienlijk deel van het energieverbruik van een huishouden voor hun rekening. Ze verbruiken elk tussen de 100 en 350 kWh per jaar.

Als je thuis energie wilt besparen, is het dus cruciaal om de functies van elk apparaat te vergelijken voordat je het koopt. De cijfers kunnen aanzienlijk verschillen tussen een inefficiënt apparaat en een energiezuinig apparaat.

Goed om te weten: lees in de winkel goed het energielabel op de verschillende apparaten. Het helpt je bij het vergelijken van apparaten door cruciale informatie te geven zoals de energieklasse en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in kWh.

Bovendien is het essentieel om voor de aankoop na te denken over je gewoontes om de meest geschikte apparatuur te kiezen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een wasmachine met een grote capaciteit te kiezen voor een huishouden dat maar twee keer per week de was doet.

Wasdrogers, die bekend staan om hun hoge energieverbruik, moeten waar mogelijk worden vermeden. Als het gebruik ervan onvermijdelijk is, kies dan voor een model met een warmtepomp. Ondanks de hogere initiële kosten kan zo’n model je twee tot drie keer meer energie besparen dan traditionele modellen. Een beslissing die zich kan vertalen in een aanzienlijke besparing van € 100 tot € 200 op je jaarlijkse factuur.

Hoewel kleine elektrische apparaten over het algemeen minder energie verbruiken, is het een goed idee om energiezuinige modellen te kiezen wanneer je ze koopt. Er zijn ook energielabels te vinden op apparaten zoals stofzuigers en afzuigkappen, die waardevolle informatie geven om weloverwogen keuzes te maken.

4. Bespaar energie door je apparatuur op de juiste manier te gebruiken

Een wasmachine of stofzuiger gebruiken lijkt voor de meesten van ons een vertrouwde taak. Maar met het grote aantal programma’s en functies is het soms makkelijk om overweldigd te raken! De tijd nemen om de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te lezen is essentieel als we het beste uit onze apparaten willen halen en energie willen besparen.

Wasmachines, wasdrogers en vaatwassers verschillen bijvoorbeeld aanzienlijk in hun energie- (en water-) verbruik, afhankelijk van het gekozen programma. De gebruiksaanwijzing van deze apparaten bevat altijd een tabel met het energieverbruik van elk programma. Het is een goed idee om deze tabel te raadplegen, zodat je vanaf het begin goede gewoontes kunt aannemen. Kiezen voor het energiezuinige programma op wasmachines en vaatwassers leidt, hoewel het langer duurt, tot een lager water- en elektriciteitsverbruik (een besparing van 20 tot 30%). Dit maakt het de standaardkeuze voor duurzame energiebesparing.

Het is net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je apparatuur regelmatig wordt onderhouden. Zorg er in het bijzonder voor dat u :

  • De diepvriezer regelmatig ontdooit (2 mm vorst leidt tot ongeveer 10% extra verbruik, terwijl 5 mm vorst een stijging van 30% van het verbruik betekent).
  • De filters van de wasdroger, vaatwasser, wasmachine en stofzuiger schoonmaakt, zodat ze optimaal blijven werken en minder energie verbruiken.

Door deze eenvoudige onderhoudspraktijken toe te passen, zorg je er niet alleen voor dat je apparaten lang meegaan en optimaal efficiënt zijn, maar bespaar je ook aanzienlijk op je energieverbruik.

5. Energie besparen met warm water

Warm water is de op één na grootste energieverbruiker in huis, hoewel het qua energieverbruik nog steeds ver achter ligt op verwarming.

Verminder je gebruik van warm water

Je dagelijkse gebruik van warm water verminderen is een verstandige manier om energie te besparen. Hoe minder je gebruikt, hoe minder je hoeft te verwarmen. Een paar eenvoudige stappen kunnen helpen:

  • Neem kortere douches in plaats van baden.
  • Installeer een thermostatische douchekraan om de watertemperatuur stabiel te houden, waardoor het comfort toeneemt en het waterverbruik afneemt.
  • Kies voor een zuinige douchekop. Met een maximaal debiet van 6 liter per minuut kan deze apparatuur je tot €550 per jaar besparen (rekening houdend met de kosten van water, €5,5/m³).
  • Repareer lekken snel. Dit is meestal een eenvoudige en goedkope handeling, maar het kan je veel energie besparen.
  • Gebruik een stop bij het afwassen met de hand.
  • Laat de mengkraan van de gootsteen in de koudwaterstand staan om te voorkomen dat er onnodig heet water wordt gebruikt.

Een efficiënt systeem voor warmwaterproductie kiezen

Als je in de badkamer een elektrische boiler gebruikt, verdubbelt het elektriciteitsverbruik gewoon, tenzij je kiest voor een thermodynamische boiler.

Als je een efficiënt systeem wilt installeren, is het produceren van warm water op verzoek, idealiter met een doorstroomboiler, de voordeligste oplossing.

Als echter meerdere mensen het systeem tegelijkertijd gebruiken, wordt vaak de voorkeur gegeven aan een warmwaterboiler met een inhoud van 50-300 liter, gevoed door de boiler. Hierdoor is de traditionele elektrische boiler niet meer nodig, wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

6. Het juiste verwarmingssysteem kiezen

Het kiezen van het juiste verwarmingssysteem is net zo belangrijk om energie te besparen in je huis. Er zijn verschillende energiebesparende verwarmingsoplossingen beschikbaar:

  • Als je centrale verwarming hebt, is een interessant alternatief om te kiezen voor een lagetemperatuursysteem zoals een condensatieketel (gas, olie, pellets, propaan), een warmtepomp of zelfs zonneverwarming.
  • Het vervangen van de verwarmingsketel kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen tot 25%, afhankelijk van het rendement van de bestaande ketel. Bovendien kunnen deze besparingen worden bereikt zonder dat de radiatoren hoeven te worden vervangen. Dit is dus een optie die het overwegen waard is om energie te besparen, vooral als de bestaande ketel meer dan 15 jaar oud is.
  • In het geval van passiefhuizen met een zeer laag energieverbruik wordt het gebruik van centrale verwarming overbodig en kan een kachel met een laag vermogen voldoende zijn om het hele gebouw te verwarmen. In dit geval is het echter essentieel om een kachel te kiezen met een rendement van meer dan 80%. Door de efficiënte verbranding kan de energie van de brandstof maximaal worden benut, terwijl de productie van schadelijke stoffen voor de gezondheid wordt beperkt.

7. Energie besparen door je verwarming op de juiste manier te gebruiken

Ongeacht de configuratie van het verwarmingssysteem dat je hebt, is verstandig gebruik essentieel om energie te besparen.

Voor een optimaal beheer van de centrale verwarming en energiebesparingen tot 25% is het installeren van een thermostaat en thermostaatkranen ideaal. Met deze twee elementen kan de temperatuur in elke kamer nauwkeurig worden geregeld, waardoor de perfecte balans ontstaat tussen comfort en besparing.

Let op: het is essentieel om de thermostaat correct te programmeren en de kleppen zo af te stellen dat ze zo efficiënt mogelijk werken. In de praktijk betekent dit dat je verwarmt tot 19 of 20°C als je er bent en dat je de temperatuur ‘s nachts of als je weg bent verlaagt tot 15 of 16°C. Deze eenvoudige gewoonte kan je tussen de 15 en 20% besparen op je verwarmingskosten, oftewel €540 per jaar.

Een andere tip is om de temperatuur met één graad te verlagen (bijvoorbeeld van 20°C naar 19°C). Dit levert een extra besparing van 7% op het verbruik op, wat neerkomt op een financiële winst van €170 per jaar voor elke graad minder.

Bij verwarming met hout speelt de kwaliteit van de brandstof een doorslaggevende rol bij energiebesparing. Houtblokken moeten bijvoorbeeld 2 tot 3 jaar goed gedroogd zijn, zodat ze een vochtgehalte van minder dan 20% hebben, ideaal voor een efficiënte verbranding.

8. Energie besparen in je keuken

Koken voor 4 personen, op een kookplaat of in een oven, kan goed zijn voor een jaarlijks verbruik van 450 tot 700 kWh, afhankelijk van de keuze tussen elektriciteit en gas. Ook hier kun je een deel van deze energie besparen. Om dit te doen, moet je het gebruik van efficiënte apparatuur combineren met goede praktijken.

Wat kookplaten betreft, verbruiken gassystemen de minste primaire energie. Het is ook de zuinigste optie, vooral voor wie al gas gebruikt voor verwarming. Koken met gaskookplaten is de helft goedkoper dan koken met elektrische kookplaten.

Voor wie liever elektrisch kookt, is inductie het beste alternatief. Het verbruikt 30% tot 40% minder elektriciteit dan kookplaten van glaskeramiek of gietijzer.

Bovendien zijn er een aantal kleine dingen die je in de keuken kunt doen om energie te besparen:

  • Een deksel op een pan doen versnelt het opwarmen van water of koken, wat je tot €45 per jaar kan besparen op je energierekening.
  • Als je op elektriciteit kookt, raden we aan om pannen te gebruiken met een perfect vlakke bodem.

9. De juiste verlichting installeren

Energie besparen is ook mogelijk met een geoptimaliseerd verlichtingssysteem. Zorg er om te beginnen voor dat je optimaal profiteert van natuurlijk licht, dat een gratis bron is. Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om dit te bereiken, zoals :

  • De ramen schoonmaken,
  • Gordijnen openen,
  • Lichte kleuren voor de muren kiezen,
  • Meubels zo opstellen dat ze de verspreiding van licht in de kamer niet belemmeren.

Als het gaat om kunstlicht, zorg er dan voor dat je je keuzes aanpast aan het beoogde gebruik: een bedlampje geeft de voorkeur aan zachte helderheid, terwijl een plafondlamp in de keuken of eetkamer een meer uitgesproken intensiteit vereist.

De hoeveelheid licht wordt gemeten in lumen en staat altijd vermeld op de verpakking. Om een bepaalde lichtsterkte te verkrijgen, hebben lampen verschillende wattage-niveaus nodig, afhankelijk van hun type.

Om bijvoorbeeld 750 lumen te krijgen – genoeg licht om een middelgrote kamer te verlichten met een plafondlamp – zijn de wattagevereisten voor verschillende lampen als volgt:

  • Een gloeilamp heeft 60W nodig.
  • Een spaarlamp heeft 5 keer minder vermogen nodig (12W).
  • Een LED-lamp ten slotte verbruikt bijna 10 keer minder stroom (6,5W).

Door LED-lampen te kiezen, kun je dus een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen!

10. Onnodig verbruik opsporen om energie te besparen

Opladers die in het stopcontact blijven zitten, transformatoren die warm worden of apparaten die de hele tijd aan blijven staan, zijn allemaal bronnen van onnodig elektriciteitsverbruik.

Gecombineerd kunnen deze elementen snel oplopen tot 25W voor systemen die stand-by staan. In de loop van een jaar, uitgaande van een onnodig verbruik van 20 uur per dag, komt dit neer op een verbruik van 180 kWh, oftewel 90 euro per jaar aan onnodige verspilling.

Hoewel de Europese richtlijn het sluipverbruik van grote apparaten zoals televisies en computers regelt, worden randapparaten zoals decoders, modems, printers en harde schijven vaak over het hoofd gezien. Een eenvoudige oplossing om eenvoudig energie te besparen is het gebruik van stekkerdozen met een schakelaar. Door er een gewoonte van te maken om alles met een simpele klik uit te schakelen zodra je klaar bent met gebruiken, vooral ‘s nachts en als je weg bent, kun je onnodig verbruik voorkomen.