De regels voor de partijmuren in België 

De regels voor de partijmuren in België worden geregeld door de Wet op de Landelijke Gebouwen en de Wet op de Stedelijke Gebouwen. In deze wetten worden de plichten en rechten van de eigenaars van feestmuren omschreven en worden regels vastgesteld voor de bouw, het onderhoud en het herstel van deze muren.

De regels voor de partijmuren in België

Wat zijn de regels voor partijmuren in België?

Volgens de wet op de landelijke gebouwen is een tussenmuur een muur die twee eigendommen scheidt en door beide eigenaren wordt gebruikt. Eigenaars van een tussenmuur zijn verplicht de muur in goede staat te houden en te herstellen als hij beschadigd raakt. Zij moeten het ook eens worden over de kosten van reparaties en hoe deze zullen worden verdeeld. Als de eigenaars het niet eens kunnen worden, kunnen zij naar de rechtbank van eerste aanleg gaan om het geschil te beslechten.

Let op ! Het is belangrijk op te merken dat de regels voor feestmuren variëren naargelang de locatie en het type muur. Het verdient daarom aanbeveling een advocaat of bouwkundige te raadplegen voor advies over de regels die op uw specifieke situatie van toepassing zijn.

De Urban Buildings Act is van toepassing op party walls in stedelijke gebieden. Volgens deze wet zijn ook de mede-eigenaren van de tussenmuren verplicht de muur in goede staat te houden en te herstellen als hij beschadigd is. 

In tegenstelling tot de wet inzake plattelandsgebouwen voorziet de wet inzake stadsgebouwen echter in een andere kostenverdeling. Volgens de wet op de stedelijke gebouwen is elke mede-eigenaar verantwoordelijk voor de helft van de kosten van het herstel van de muur. Dit geldt ongeacht de oorzaak van de schade. Indien een van de eigenaren weigert bij te dragen in de reparatiekosten, kan de andere eigenaar de zaak aanhangig maken bij de rechter in eerste aanleg. De andere eigenaar kan dan een veroordeling in de kosten krijgen.

Woont u in een flatgebouw? Dan kun je een beroep doen op je syndicus om je te helpen het conflict op te lossen.