Een hypotheek krijgen zonder aanbetaling

Wilt u huiseigenaar worden, maar beschikt u niet over voldoende financiële middelen om met eigen geld aan dit project deel te nemen? In dit artikel leest u hoe u een hypotheek kunt krijgen zonder aanbetaling! 

Een hypotheek krijgen zonder aanbetaling

Hoe krijg je een hypotheeklening zonder aanbetaling? 

Sinds 1 januari 2021 verplicht de Nationale Bank van België (NBB) de Belgische bankinstellingen om een eigen bijdrage te vragen aan particulieren die een hypothecair krediet wensen te verkrijgen. Deze bijdrage moet : 

  • Minimum 10% + aankoopkosten voor een eerste koper,
  • Minimaal 20% + aankoopkosten voor een huurwoning.

Dat gezegd hebbende, er zijn uitzonderingen: 

Hypotheken voor starters

Mensen jonger dan 30 jaar vinden het vaak moeilijker om een hypothecaire lening af te sluiten. Om sommigen van hen te helpen, heeft de NBB de Belgische banken toestemming gegeven om hun kredietvoorwaarden te versoepelen, maar ook om meer geld te lenen aan starters. Daardoor kan 35% van de starters een lening tot 90% van de prijs van de woning krijgen. En van deze leners kan 5% een volledige lening krijgen. Met andere woorden, zij mogen 100% of zelfs 125% van de aankoopprijs van het huis lenen.

De familielening

Sinds september 2020 is er een alternatief voor hypothecair krediet beschikbaar. Dit is de familielening. Met deze innovatieve formule, een variant van de persoonlijke lening tegen een verlaagd tarief, kunnen ouders tot 50.000 euro lenen om hun kinderen te helpen bij de financiering van notariskosten en een eigen bijdrage. 

Hypotheeklening met 2 hypotheken

Sommige kredietverstrekkers staan kredietnemers toe een hypotheek te nemen op een tweede eigendom om hun lening te waarborgen. In dit geval kan een lid van de entourage van de kredietnemer bijvoorbeeld zijn huis als onderpand aanbieden. De toekomstige eigenaar kan dan tot 90% van de gecombineerde waarde van de twee hypotheken lenen en er is geen eigen bijdrage vereist. 

Heeft u uw ideale woning nog niet gevonden ? Ontdek alle huizen te koop in Antwerpen !

De sociale hypothecaire lening

Onder bepaalde voorwaarden en afhankelijk van uw regio kunt u profiteren van een sociaal hypothecair krediet. Hiermee kunt u tot 100% en soms zelfs 125% van de prijs van het onroerend goed lenen.