Verplichte verzekering voor huurders

Word je binnenkort huurder in België? Ontdek welke brand-, inboedel- en diefstalverzekering beschikbaar is voor huurders en of je wettelijk verplicht bent om deze dekking af te sluiten

Verplichte verzekering voor huurders

Is een brandverzekering verplicht voor huurders?

In het Waalse en Vlaamse Gewest is het wettelijk verplicht voor huurders om een brandverzekering af te sluiten. Zo stelt Wallonië sinds 1 september 2018 het afsluiten van een brandverzekering verplicht voor huurders. Vlaanderen heeft dit voorbeeld gevolgd en heeft vanaf 1 januari 2019 ook een brandverzekering verplicht gesteld voor huurders en verhuurders.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft deze wettelijke verplichting voor brandverzekeringen echter nog niet ingevoerd. Dit betekent dat huurders in Brussel wettelijk niet verplicht zijn om deze verzekering af te sluiten. In de praktijk nemen veel verhuurders deze verplichting wel op in hun huurcontracten, ook al is dit wettelijk niet verplicht.

Fijn om te weten:  Regionale verschillen in brandverzekeringseisen zijn het gevolg van de zesde staatshervorming, die de gewesten de bevoegdheid gaf om wetgeving op te stellen over het verhuren van gebouwen. Vóór deze hervorming was de wetgeving inzake het verhuren van gebouwen uniform, maar deze werd vervangen door drie afzonderlijke versies, waardoor regionale verschillen ontstonden.

Wanneer is een brandverzekering verplicht in Wallonië en Vlaanderen?

In de praktijk is een brandverzekering in Wallonië en Vlaanderen verplicht voor huurders in de volgende gevallen:

  • Alleen mensen die een gebouw geheel of gedeeltelijk huren voor woondoeleinden zijn verplicht om een brandverzekering te hebben.
  • Deze verplichting geldt alleen voor schriftelijke huurovereenkomsten die zijn aangegaan na 1 september 2018 in Wallonië en na 1 januari 2019 in Vlaanderen.
  • Huurcontracten die vóór deze data zijn afgesloten, vallen onder de oude regelgeving, behalve in één specifiek geval in Wallonië: voor huurcontracten die na 1 september 2018 worden verlengd, wordt een brandverzekering ook verplicht.

De ideale huurwoning nog niet gevonden? Ontdek alle huurwoningen in de provincie Antwerpen!

Wat dekt een brandverzekering voor huurders?

Een brandverzekering huurders biedt een veel bredere dekking dan alleen schade veroorzaakt door brand.

Deze verzekering dekt :

  • Brandschade
  • Wettelijke aansprakelijkheid bij verhuur,
  • Schade veroorzaakt door storm, hagel en natuurrampen.
  • Waterschade.

Waterschade, vaak veroorzaakt door lekken, kan leiden tot grote schade zoals aantasting van de vloer, muren of plafonds en kan zelfs je waterrekening aanzienlijk verhogen. Gelukkig dekt je verzekeraar bepaalde kosten, zoals het opsporen van het lek en het repareren van de vloer. Het is echter belangrijk om op te merken dat het repareren van het lek zelf meestal niet is inbegrepen in de meeste verzekeringspolissen.

Naast waterschade en brand kan een brandverzekering ook andere risico’s dekken, zoals gevolgschade door storm of andere gebeurtenissen.

Tot slot is het als huurder essentieel om niet alleen je eigen appartement te verzekeren, maar ook verzekerd te zijn tegen aansprakelijkheid van derden. Dit betekent dat als een brand in jouw appartement ook je buren treft, de schade die zij lijden ook gedekt kan worden door jouw verzekering. Deze verzekering biedt een dubbele gemoedsrust: de eigenaar weet dat zijn eigendom wordt hersteld in het geval van een schadeclaim en als huurder ben je financieel beschermd in het geval van een ramp zoals een brand.

Fijn om te weten : Een brandverzekering voor je hoofdverblijf biedt een uitgebreide dekking, zelfs voor de kot van je kind. Zelfs als die in het buitenland staat. Als je echter eigenaar bent van de kot van je kind, is het essentieel om een aparte brandverzekering af te sluiten om het gebouw te beschermen.

Wat is een clausule van afstand van verhaal?

Sommige huurcontracten bevatten een clausule waarbij afstand wordt gedaan van verhaal, wat betekent dat je huisbaas een brandverzekering afsluit voor de woning die je huurt. In dit geval betaal je een extra bedrag bij je huur om de extra kosten te dekken. In ruil daarvoor doet de verhuurder afstand van het recht om jou te vragen te betalen voor eventuele schade aan het gehuurde waarvoor jij aansprakelijk zou zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat deze clausule niet van toepassing is op derden die schade kunnen lijden.

Opmerking: Zelfs als je onder een dergelijke clausule valt, is het raadzaam om zelf een brandverzekering af te sluiten. De verzekeringspolis van de verhuurder dekt je niet noodzakelijk als je verantwoordelijk bent voor schade die je buren hebben geleden of als je persoonlijke eigendommen beschadigd zijn bij brand.

Of een brandverzekering nu wel of niet verplicht is in je huurcontract, het is altijd een goed idee om je eigen verzekering af te sluiten voor de woning die je huurt. Dit garandeert een uitgebreide bescherming en geeft je gemoedsrust in het geval van onvoorziene omstandigheden of rampen.

Is een inboedelverzekering verplicht voor huurders?

Als huurder ben je niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je kunt echter wel een verzekering afsluiten om je waardevolle bezittingen te beschermen. Denk aan die mooie stoelen waar je zo van houdt, de lievelingsjurk van je vriendin of dat schilderij dat je woonkamer opfleurt. Of je dure apparaten, zoals een koffiezetapparaat, computer of koelkast. In geval van schade zal je basisbrandverzekering deze spullen niet automatisch vergoeden.

Daar komt de inboedelverzekering om de hoek kijken. Deze zorgt ervoor dat je na een brand of lekkage alle benodigde spullen kunt vervangen zonder dat je zelf voor de kosten hoeft op te draaien. Je kunt zelf kiezen voor hoeveel je je meubels wilt verzekeren, afhankelijk van de waarde ervan.

Door een inboedelverzekering af te sluiten, geef je jezelf gemoedsrust in de wetenschap dat je waardevolle bezittingen beschermd zijn in het geval van een schadeclaim, zodat je niet zelf de financiële lasten hoeft te dragen voor het vervangen van deze essentiële items.

Is een diefstalverzekering verplicht voor huurders?

Als huurder ben je niet wettelijk verplicht om je tegen diefstal te verzekeren. De keuze is dus aan jou. Als je echter liever op veilig speelt, of als je waardevolle spullen hebt die waarschijnlijk de aandacht van dieven zullen trekken, kan het een goed idee zijn om een diefstalverzekering af te sluiten. Over het algemeen heeft deze verzekering slechts een kleine impact op je verzekeringspremie, maar het geeft je wel veel meer zekerheid.

Goed om te weten : Sommige verzekeraars kunnen vereisen dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen neemt om van deze dekking te kunnen profiteren, zoals het gebruik van een bepaald type slot om je huis beter te beveiligen.

Een diefstalverzekering geeft je de gemoedsrust dat je bezittingen beschermd zijn in geval van diefstal of inbraak, wat vooral geruststellend kan zijn als je kostbaarheden of belangrijke sentimentele voorwerpen in huis hebt.