Dingen die u moet overwegen voordat u een huis koopt

Bent u op zoek naar een nieuw woning? De reden waarom een woning wordt verkocht, de datum van de laatste renovatie of de financiering van uw project, ontdek de dingen die u moet overwegen voordat u een huis koopt !

Dingen die u moet overwegen voordat u een huis koopt

De redenen voor verkoop

Het is altijd interessant om de eigenaar te vragen waarom hij of zij het pand verkoopt. Dit kan u vertellen over eventuele problemen in de buurt of in het pand. Ook als u ontdekt dat de eigenaar dringend moet verhuizen, kunt u een betere verkoopprijs bedingen. 

De datum van de laatste renovatie 

De datum van de meest recente renovaties van het pand is essentiële informatie bij de aankoop van een pand. Dit geldt vooral als het pand oud is. Het vervangen van de leidingen of het dak van een huis kan erg duur zijn. Dus als het pand grote renovaties nodig heeft, is het misschien beter om te passen. Zo ja, zorg er dan voor dat u de kosten van de renovatie in uw budget opneemt en dit bedrag meeneemt in uw onderhandelingen met de verkoper. En vergeet niet uw geldschieter te vragen of de benodigde verbouwingen in uw hypotheek kunnen worden opgenomen. 

Het kopen van een woning gaat bijna altijd gepaard met een hypotheek. Ontdek hoe een hypotheekaanvraag werkt in 6 stappen !

De buurt waarin het huis zich bevindt 

Wanneer u een huis bezoekt, zorg er dan voor dat u feedback krijgt van de makelaar en/of de verkoper over de buurt waarin het zich bevindt. U moet ook tijd uittrekken om de omgeving te bezoeken. Dit zal ervoor zorgen dat u de buurt leuk vindt en dat het alle voorzieningen heeft die u nodig heeft (school, winkels, restaurants, enz.).

Het huis inrichten 

Zodra u eigenaar bent geworden van het pand, moet u het inrichten. Als u al meubels en ander meubilair hebt, zorg er dan voor dat deze geschikt zijn voor de woning die u bezoekt. Als u nieuw meubilair moet kopen, komen er al snel enkele duizenden euro’s bij op uw budget. 

Goed om te weten : de kosten van de inrichting van uw huis kunnen niet worden opgenomen in uw hypotheek. Om dit soort projecten te financieren, kunt u een decoratielening afsluiten.  

De prijs van vergelijkbare woningen

Om zeker te zijn van de juiste prijs voor het huis dat u wilt kopen, moet u de prijs van vergelijkbare woningen (dezelfde locatie, grootte en staat) analyseren. Uw vastgoedmakelaar kan u deze informatie snel verstrekken. 

Uw budget voor het kopen van een huis 

Het vooraf vaststellen van uw budget is een essentiële stap om uw zoektocht te optimaliseren en het risico van een te hoge schuldenlast te vermijden. Daarvoor moet u eerst uw leencapaciteit bepalen met behulp van een online simulator. Vergeet niet de verplichte eigen bijdrage die u moet leveren mee te rekenen bij de berekening van uw budget! 

Uw persoonlijke bijdrage 

Een persoonlijk deposito van minstens 10% is bijna altijd verplicht om van een hypothecaire lening te kunnen genieten. Hoe hoger uw aanbetaling, hoe lager uw hypotheekkosten zullen zijn. 

Goed om te weten : als u een eerste koper bent, is het nog steeds mogelijk een hypotheeklening te krijgen zonder aanbetaling !

Andere kosten in verband met het kopen van een huis 

Naast de prijs van de hypotheek zijn er nog andere kosten die u in overweging moet nemen voordat u een huis koopt. Deze omvatten registratierechten, notariskosten en administratiekosten. Vergeet niet deze kosten op te nemen wanneer u uw budget opstelt om ervoor te zorgen dat uw project haalbaar is. 

Nog steeds niet het ideale huis in ANTwerpen gevonden ? Bekijk alle eigendommen die te koop zijn in deze provincie !